Uzun ve Sağlıklı Yaşamın Sırrı: Hareket!

Aslında sağlıklı yaşamın sırrı öyle karmaşık şifrelerin altında yatmıyor. İnsanoğlu tıpkı kentleşme öncesinde yaptığı gibi hareketli yaşamına geri döndüğünde, diyabetten kansere kadar birçok hastalığa karşı tedbir almış olacak.

Bugün durağan şehir yaşamı, otomobillerin yaygınlaşması, teknolojinin sağladığı geniş imkânlar vs. bizleri hareketten uzak, daha hantal bir hayata sürükledi. Halbuki sağlıklı bir hayatın temel şartlarından biri, hareket halinde olmak. Aslında çoğumuz tamamen hareketsiz değiliz. Günlük rutin işlerimizin arasında hepimizin değişik miktarlarda aktivasyonu mevcut. İnaktif değiliz. Evimizi temizleriz, bazıları arabasını yıkar, ev için alışverişe gider, bahçe işleri ile ilgilenir. Bütün bunlar fiziksel aktivite sayılıyor elbette ancak yeterli olmadığını bilmemiz gerekiyor. Düzenli yapılan egzersiz ya da sporu yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası yapmamız gerektiği her zaman aklımızın bir köşesinde olmalı. Dahası bunu uygulamalıyız. Spor yapmak ; kendimize olan saygımızın artmasını , olaylara karşı daha az sinirli ve daha hoşgörülü olmamızı sağlayabilir. Pozitif bir bakış açısı kazandırır. Kendimizi daha genç hissetmemize yardımcı olur. Kas gücünün ve kitlesinin artması, aynı zamanda yağ kitlesinin azalması kendimize ve çevremize daha pozitif-olumlu bir bakış açısıyla yaklaşmamızı sağlayacaktır.

DAHA AZ YORULURUZ

Spor yapmak bir kere yorgunlukla savaşmamıza yardımcı oluyor. Enerji seviyemizi artırıp kendimizi daha iyi ve daha güçlü hissetmemizi sağlıyor. Yorgunluk tedavisinde spor yapmak en güçlü ilaçlardan biri olarak kabul ediliyor. Hareket sistemi ve kalpdamar hastalıklarının önlenmesinde de etkisi kanıtlanmıştır sporun. Bu hastalıklarda hareketsizlik önemli düzenli egzersiz ya da spor yapmayı yaşam tarzı haline getirmemiz için yeterli nedenler.

HER DERDE DEVAOLDUĞU KANITLANMIŞ

Bize düşen sporun faydalarını tıbbi dille anlatmak. İşte size birkaç başlık…

Kemikleri güçlendirir: Spor yapmak kemikler üzerinde olumlu bir yük yaratıyor. Bu yük kemik gücünün artırılması ve devamlılığını sağlıyor. Kemik yoğunluğunun azalması (Osteoporoz) yaşla birlikte daha çok görülen önemli bir sağlık sorunu ve menopoz sonrasında kadınlarda erkeklere oranla daha da önem kazanıyor.

Daha güçlü bir bellek sağlar:

Düzenli spor yaparsanız uzun dönemli hafızanız ( uzak geçmişteki olayları hatırlama yeteneği) yaşla birlikte gerilemez. Egzersiz , beyin hücrelerine sağladığı yüksek miktarda besin öğesi ve bol oksijen ile de beynimizdeki yaşlanmanın etkilerini geciktirir. Spor ayrıca mesaj iletici aracı kimyasalların miktarının artmasına da yardımcı oluyor. Böylece mesajlar beyin hücrelerine daha çabuk taşınıyor. Spor yapmak , zeka ve kavramsal yeteneği olumlu yönde etkiliyor.

Depresyon ve anksiyeteyi azaltır:

Spor yapmak önemli duygusal yararlar sağlıyor. Depresyonu, anksiyeteyi (endişe) ve diğer psikolojik sorunların şiddetini hafifl etiyor. Yapılan araştırmalar sporun depresyonu hafiflettiğini gösteriyor. Düzenli spor alışkanlığı strese karşı vücudun verdiği aşırı kontrolsüz ve zararlı cevabı azaltıyor. 

Diyabet ve kanserden korur:

Düzenli olarak yapılan spor vücudun insüline karşı duyarlılığını artırıyor. İnsüline karşı duyarlılığın artmasıyla kandaki şeker seviyesi düşüyor. Kas dokusunda glukozun hareketliliği ve kullanımı artıyor. Aktif insanların, yaşam tarzını disipline eden düzenli spor yapanların, genetik yatkınlıkları olsa dahi , Tip II diyabet hastalığına yakalanma riskleri daha az. Bu konuda yapılan çok sayıda araştırmadan en popüleri DPP (Diabet Prevention Program) çalışması. 10 yıl takip edilen bin 79 kişide yaşam tarzı değişikliğinin, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında diabet görülme sıklığını yüzde 58 azalttığı gözlemlenmiş bu araştırmada. Diyabet belirtileri ortaya çıksa bile egzersiz, bu belirtilerin yaşlandırıcı etkilerini azaltarak yavaşlatmış. Egzersiz şeker hastalığında kan şekeri ayarını da kolaylaştırıyor. Sadece yaşam tarzı değişikliği ki burada kastettiğimiz dengeli beslenme ve düzenli yapılan egzersiz ile diyabetiklerde HbA1c düzeyinin yüzde 2 düşmesi. Şeker hastalarının takibinde önemli bir parametre olan bu orandaki düşüşü sadece insülinle sağlayabiliriz. Pahalı olanlarda dahil insülin dışında hiçbir diyabet ilacı tek başına bu oranda bir düşüş sağlayamıyor. Düzenli ve ılımlı egzersiz alışkanlığı kalın bağırsak kanserine yakalanma riskini de azaltıyor. Düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının prostat kanserinin önlenmesinde faydalı olduğu yönünde çalışmalar var. Aynı şekilde meme kanserini de önleyebileceği düşünülüyor. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için yüzmek, bir spor merkezine devam etmek ya da tempolu yürüyüş yapmak tercih edilebilir. Yürümek herkesin en rahat yapabileceği en masrafsız sporlardan birisi. Ayrıca özel bir alan ve ekipman da gerektirmiyor. Tek başına yürünebileceği gibi arkadaş grubu ile de yapılabilir.



Hemen Ara
WhatsApp chat