Gebelik ve Emzirme Döneminde Diyet

Gelişmekte olan bebeğinizin gereksinimlerini karşılamak ve onun dışardaki yaşama yeterli olarak hazırlanmasını sağlamanın dışında, rahat ve sorunsuz bir hamilelik ve loğusalık dönemi geçirmek için de doğru beslenmeniz gerekir. Beslenme bozukluğu olan kadınlardan doğan bebeklerin ya da emzirme döneminde sütten geçecek bazı besinlerle, sonraki yaşamlarında problemler yaşadığı bilinmektedir.

Hamilelik süreci, temel besin kaynakları olan karbonhidrat, protein, yağlar ile vitamin ve mineral gereksinimlerinin arttığı bir dönemdir. Aynı zamanda emzirme döneminde de sütün kalitesi, bebekte ve anne de alerji, gaz, şişkinlik problemlerinin yaşanması söz konusudur. Buna bağlı olarak gereksinim duyduğunuz besin miktarında da bir miktar artış söz konusudur. Ancak bu artış hiçbir zaman aşırı yemenizi gerektirecek kadar büyük miktarda değildir. Önemli olan fazla miktarda yemek ve kilo almak değil, gerekli olan maddeleri dengeli ve yeterli miktarda almak ve düzenli beslenmektir.

Bebeğin anne karnında yeterli gelişmesi ve annenin hamilelik dönemini kendi sağlığını koruyarak geçirebilmesi için özel bir beslenme programı uygulanması ve vücut ağırlığı takibinin yapılması önerilir. Sağlıklı kiloda gebeliğe başlayanlarda amaç gebenin sağlıklı bir şekilde 12-13 kg, gebeliğe ideal kilosunun altında başlayanların 15 kg; gebeliğe ideal kilosunun üstünde başlayanların ise 8,5-10 kg arasında kilo alması hedeflenmektedir. Gebelik şekerinin yaşanmaması, var olma durumunda ise beslenmesindeki besin ve enerji dağılımlarının yapılması sağlanır. Mutlu ve sağlıklı bir bebeği büyütürken anne sütü ile tüm ihtiyaçları verilirken, gebelikte alınan kilolardan belli bir aydan sonra çok daha rahat verilmeye başlanılır.

Uzman diyetisyenlerimiz ile hemen görüşmek ister misiniz?

Hemen Ara
WhatsApp chat